skip to Main Content

Waar mag u beveiligingscamera’s plaatsen?

Camera’s en privacy

Wilt u een beveiligingscamera in uw huis installeren? Dat is geen slecht plan. Het aantal inbraken waar we jaarlijks mee te maken hebben, is niet afgenomen. Het is ook niet verboden om beveiligingscamera’s in uw woning te plaatsen. Wel zijn er een aantal regels waar u zich aan moet houden. U moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat u zo min mogelijk inbreuk maakt op de privacy van andere mensen, zoals uw buren of voorbijgangers. In dit artikel vertellen we u meer over de plekken waar u wel en niet een beveiligingscamera kunt ophangen.

Neem verantwoordelijkheid bij het instellen

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat u zelf verantwoordelijk bent voor wat uw beveiligingscamera’s filmen. U moet bijvoorbeeld instellen welke van uw bezittingen u in de gaten wilt houden. Om ervoor te zorgen dat u alles volgens de regels doet en ook optimaal gebruik maakt van uw beveiligingscamera set, kan het soms verstandig zijn om een installatiebedrijf in te schakelen. Check dan bij de installateur hoe hij de camera instelt en controleer altijd zelf of de camerabeelden naar wens zijn.

Film alleen uw eigen terrein

De allerbelangrijkste regel over waar u een beveiligingscamera kunt hangen, is dat deze alleen uw eigen bezittingen mag filmen. Filmt u andermans eigendommen? Dan kunt u een fikse boete krijgen omdat u met een beveiligingscamera constant de privacy van anderen schendt. Let op: het is ook niet toegestaan om de openbare weg te filmen, zoals het trottoir, fietspad of parkeerplaatsen.

Uitzonderlijke beveiligingscamera plaatsen

Het kan natuurlijk voorkomen dat u onverwacht een stukje straat of fietspad moet filmen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als uw voordeur aan de straat grenst. Zorg er dan voor dat u met uw IP beveiligingscamera set de privacy van passanten zo min mogelijk schendt. Slechts in zeer uitzonderlijke situaties is het toegestaan een beveiligingscamera te richten op een deel van andermans eigendom of de openbare weg. Laat u hierover goed informeren, bijvoorbeeld door de gemeente waar u woont.

Heeft u nog tips voor het plaatsen van beveiligingscamera’s? Laat een bericht achter op onze contactpagina!

Back To Top