skip to Main Content
Hypotheekadvies Bij Hoge Studieschuld

Hypotheekadvies bij hoge studieschuld

Hypotheekadvies bij hoge studieschuld: wat te verwachten?

Wil je binnenkort een huis kopen en daar een hypotheek voor afsluiten, maar heb je een hoge studieschuld? Dan heeft dat invloed op de hoogte van je maximale hypotheek. Als je in die situatie zit is het altijd aan te raden om een adviseur in de arm te nemen voor goed hypotheekadvies. In dit blog vertellen we je alvast wat je in de basis moet weten en wat je kunt verwachten in die situatie.

Hypotheek en stelsels

In hoeverre je studieschuld meeweegt in je maximale hypotheek, hangt af van onder welk stelsel je gestudeerd. Een studieschuld weegt wel minder zwaar op je hypotheek dan een andere soort lening.

  • Consumptieve schuld: 2%
  • Studieschuld oude stelsel met basisbeurs: 0,65%
  • Studieschuld nieuwe stelsel vanaf 01-09-2015: 0,35%

Wegingsfactoren

Als er bij een consumptieve schuld sprake is van een wegingsfactor van 2% rekent de verstrekker van de hypotheek erop dat je 2% van je studieschuld per maand kwijt bent aan rente en aflossing. Als er sprake is van een consumptieve schuld van bijvoorbeeld €10.000 en de wegingsfactor is 2%, wordt er 200 per maand afgetrokken van je maximale leenbedrag. Als je een studieschuld hebt en je viel onder het nieuwe stelsel, is er sprake van een wegingsfactor van 0,35%. In dat geval heb je met een studieschuld van €10.000 €35 die je niet aan je hypotheek mag uitgeven.

Na je studie

Al je klaar bent met studeren of je studie voortijdig hebt afgebroken, hoef je niet meteen te beginnen met aflossen. Je hoeft standaard niks terug te betalen de eerste twee jaar na het stoppen van je studie. Als je nog niet aan het aflossen bent maar al wel een hypotheek aanvraagt, gaan veel geldverstrekkers uit van een maandlast van 0,45% als het gaat om een studieschuld uit het nieuwe stelsel. In het geval van het oude stelsel wordt er uitgegaan van 0,75%.

Hypotheekadvies

Omdat er dus het nodige zoekwerk komt kijken bij een hypotheek als je een studieschuld hebt, is het aan te raden goed hypotheekadvies in te winnen bij een expert.
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op.

Back To Top