skip to Main Content

Hoe werkt een alcohol blaastest?

De blaastest stap voor stap uitgelegd

Een blaastest wordt gebruikt door de politie wanneer ze een alcoholcontrole uitvoeren. Zo kunnen ze zien hoeveel alcohol u heeft gedronken en of u nog auto mag rijden. In dit blog leggen we stap voor stap uit hoe de test in zijn werk gaat. Ook leggen we uit hoeveel alcohol u wettelijk in uw bloed mag hebben als bestuurder. Lees dus snel verder!

Zo gaat de blaastest

De alcohol blaastest is heel snel en eenvoudig. Het afnemen van de test duurt maar een paar seconden en gaat als volgt:

  • U krijgt een digitale tester met een blaaspijpje
  • Blaas hard op het pijpje voor ten minste 20 seconden
  • Zodra het apparaat piept, is de test geslaagd en kunt u stoppen met blazen
  • Het alcoholgehalte is nu af te lezen op het scherm

Wanneer heeft u te veel gedronken?

Er gebeuren ieder jaar heel veel ongelukken in het verkeer, doordat mensen met een slok op achter het stuur gaan zitten. Het is daarom het beste om volledig nuchter te blijven als u nog moet rijden. Toch is een klein percentage alcohol in uw bloed wel wettelijk toegestaan. Het alcoholgehalte in uw bloed moet in ieder geval lager zijn dan 0,5 promille. Voor mensen die hun rijbewijs 5 jaar of korter hebben, mag het alcoholgehalte maximaal 0,2 promille zijn.

Uw eigen promillage meten

Wist u dat u zelf ook een alcohol blaastest kunt kopen? Zo kunt u dus zelf meten wat het alcoholgehalte in uw bloed is. Wanneer we bij onszelf te rade gaan of we nog in staat zijn om veilig naar huis te kunnen rijden, overschatten we onszelf meestal. Vaak denken mensen dat ze nog prima auto kunnen rijden, terwijl ze eigenlijk al te veel gedronken hebben. Leg daarom standaard een blaastest in uw auto. Zo hoeft u niet te gokken, maar kunt u meten of het nog toegestaan is om auto te rijden. Dit kan veel ongelukken voorkomen.

Wilt u meer weten over blaastesten en hoe ze werken? Stel uw vraag dan via het contactformulier.

Back To Top