skip to Main Content
Het Hoe, Wat En Waar Van Transportbanden

Het hoe, wat en waar van transportbanden

Resultaat van een eeuwenoude techniek

Transportbanden zijn een systeem in een fabriek waarbij de producten op een band langs de medewerkers of machines worden geleid die er herhalende handelingen op uitvoeren. Transportbanden bestaan uit een aandrijfrol die wordt aangedreven door een motor met aan de andere kant een spanrol die een eindeloze transportband voortbeweegt. Transportbanden maken sinds 1800 deel uit van de meest gangbare industriële werkwijzen. Sinds de wereldberoemde Henry Ford van Ford Motor Company de transportband gebruikte, is de machine een onmisbaar onderdeel geworden in fabrieken. Lees alles over transportbanden in dit blog!

Het gebruik van transportbanden

Transportbanden kunnen voor een breed scala aan doeleinden worden gebruikt. Zo kunnen ze worden gebruikt om producten in een rechte lijn of door variërende richtingen te transporteren. Transportbanden kunnen inmiddels ook producten in de hoogte of in de diepte transporteren. De grootste voordelen van transportbanden zijn:

  • Goedkoopste manier om producten te transporteren
  • Er kan niets gebeuren met de getransporteerde producten
  • De transportband kan hoogteverschillen goed hebben
  • Alle producten blijven gedurende het transport geheel zichtbaar

Soorten transportbanden

Er zijn drie verschillende soorten transportbanden: de basisband, de sandwichband en de lange band. Een basisband bestaat uit twee of meer katrollen die één doorlopend stuk materiaal bevatten. Dit type transportbanden kan worden gemotoriseerd of handmatig aangedreven. Welk type transportband u kiest, hangt helemaal af van het doel dat u ermee wilt bemiddelen.

Waar is een transportband van gemaakt?

Er zijn vijf hoofdmaterialen waaruit transportbanden kunnen worden gemaakt: thermoplasten, metaal, rubber, stof en leer. Kunststoffen transportbanden kunnen onder meer bestaan uit polyester, polyvinylchloride, siliconen en polyethyleen. Ook bestaan er metalen transportbanden. Deze zijn vaak gemaakt van roestvrij staal en koolstofstaal. Meer weten over transportbanden of heeft u zelf nog weetjes? Neem contact met ons op!

Back To Top