skip to Main Content
Verbruikt Een Airco Veel Energie?

Verbruikt een airco veel energie?

Verlangen naar koelte

Op een hete zomerdag verlangt iedereen naar koelte. Het is dan ook niet vreemd dat op zulke dagen de meeste airco’s verkocht worden. Misschien denkt u er zelf over om een airco aan te schaffen, maar vraagt u zich af hoeveel energie dit eigenlijk kost. In dit blog geven wij antwoord op uw vraag.

Het verbruik en de kosten

Een airco gebruikt best wel wat energie. Als je een airco 6,5 uur per dag aan hebt staan, zijn dit zo’n 200 uur in de maand. Een single-split airco (voor één kamer) gebruikt dan 150 kWh. Bij een stroomprijs van 22 cent per kWh kost dit €35. Een multi-split airco (voor meerdere kamers) gebruikt 330 kWh en kost €75. Een mobiele airco gebruikt 200 kWh en kost €45. Het genoemde verbruik zijn gemiddeldes. Om hoeveel het precies gaat, hangt af van welk type airco u gebruikt. Split airco’s staan gemiddeld 320 uur per jaar aan en mobiele airco’s 184 uur. Een single-split airco is wel een stuk efficiënter dan een mobiele airco en koelt beter als het erg warm is. Wanneer u op de juiste manier investeert en de airco slim gebruikt, zijn er veel manieren om het verbruik laag te houden.

Bespaartips

Door op een paar eenvoudige dingen te letten, kunt u het energieverbruik van uw airco behoorlijk omlaag brengen.

  • Kies voor een split airco in plaats van een mobiele airco. Wilt u toch een mobiele airco, gebruik dan de afdichtset voor het raam.
  • Neem een airco met minimaal een energielabel A+ en een laag energieverbruik in KWh per jaar.
  • Laat de airco regelmatig nakijken en schoonmaken, zodat hij efficiënter werkt en minder geluid maakt.
  • Zet de airco niet te laag en gebruik hem alleen als het heel warm is.
  • Laat de airco installeren door een deskundig bedrijf.

Een professional inschakelen

Wilt u een airco kopen? Vraag dan advies aan een professional. Deze weet welke airco het best past bij uw wensen en informeert u goed over het verbruik van de airco van uw keus. Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Ga dan naar ons contactformulier.

Back To Top