skip to Main Content
Veel Voorkomende Darmaandoeningen

Veel voorkomende darmaandoeningen

De meest voorkomende darmaandoeningen

De darmen vormen een groot orgaan in ons lichaam, een orgaan waar helaas veel mee mis kan gaan. De ene darmaandoening is de ander niet, daarom zetten we in dit blog de meest voorkomende darmaandoeningen voor je op een rijtje. Lees snel verder!

PDS: Prikkelbare darm syndroom

Bij prikkelbare darm syndroom, ook wel een spastische dikke darm genoemd, heb je last van darmkrampen, buikpijn, verstoppingen of juist diarree en/of een opgeblazen buik. Het vervelende hiervan is dat de oorzaak vaak onbekend blijft.

Afwijkende darmflora

Het begrip darmflora is een parapluterm voor alle bacteriën die in de darmen leven. Er leven meer dan 100 biljoen(!) bacteriën in je darmen. Door bepaalde medicijnen zoals antibiotica kunnen de bacteriën verminderen. Dit heeft als gevolg vaak ontstekingen, vermoeidheid en een afwijkend ontlastingspatroon.

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn allebei ontstekingsziektes die voor zweertjes zorgen in het slijmvlies van de darmwand. Waar bij ulcerosa de zweertjes beperkt blijven tot de dikke darm, kunnen er bij Crohn door het gehele maagdarmkanaal zweertjes en ontstekingen ontstaan. In Nederland hebben ongeveer 30.000 mensen ulcerosa en 20.000 mensen Crohn.

Darmparasieten

Parasieten zijn kleine organismen die zich nestelen in een zogenaamde “gastheer”. Eenmaal daar voeden zij zich met de gastheer waardoor ze dus schade aanrichten en de gastheer verzwakken. De meest voorkomende darmparasiet is Dientamoeba fragilis. In het geval van darmklachten, is de kans 37% dat je met deze parasiet te maken hebt.

Galblaasproblemen

De galblaas is een belangrijk orgaan dat verantwoordelijk is voor de galopslag in het lichaam. Hierdoor heeft de galblaas een belangrijke rol bij de vertering van vet. Bij problemen met de galblaas kan er sprake zijn van prikkelbare darm syndroom, koorts, diarree of juist verstoppingen.

Dikke darmkanker

Darmkanker is de op drie na meest voorkomende vorm van kanker en komt meestal alleen voor bij mensen van boven de 50 jaar. In sommige gevallen ontstaat deze vorm van kanker vanuit een erfelijke factor. Dit wordt het Lynch-syndroom genoemd. In dit geval ontstaat de kanker vaak voor het 51ste levensjaar.

Herken je enkele van de bovengenoemde symptomen? Heb je last van darmklachten? Maak dan een afspraak bij je huisarts voor verder onderzoek. Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Stel ze gerust via ons contactformulier.

Back To Top