skip to Main Content
Ontlasting Onderzoek – 3 Soorten Uitgelegd

Ontlasting onderzoek – 3 soorten uitgelegd

Soorten ontlasting onderzoek

Een ontlasting onderzoek kan veel informatie geven over de staat van uw darmen. Onderzoek heeft uitgewezen dat 20% van de Nederlanders te maken heeft met chronische darmproblemen. Denk bijvoorbeeld aan het prikkelbare darm syndroom (PDS) of klachten als winderigheid, verstopping, diarree of buikpijn. Een ontlasting onderzoek kan helpen om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Maar welke soorten ontlasting onderzoek zijn er en waarvoor worden ze gebruikt? Wij leggen het uit.

Darmflora test

Met een darmflora test kan in uw ontlasting onderzocht worden welke bacteriesoort, welke enterotype, in uw darmen overheerst. Op basis hiervan kunt u advies krijgen over een passend dieet. Het enterotype blijft uw leven lang hetzelfde, dus dit onderzoek is een handig startpunt wanneer u wilt werken aan een gezond darmsysteem. Heeft u overgewicht? Ook dan is het verstandig om uw enterotypen te achterhalen door middel van ontlasting onderzoek.

Prikkelbare darm syndroom test

Bij een prikkelbare darm syndroom test wordt uw ontlasting op meerdere factoren onderzocht. Hierdoor is de kans groter dat de oorzaak van de klachten gevonden wordt. Daarnaast kan dit ontlasting onderzoek ook gebruikt worden om uit te sluiten dat de darmklachten veroorzaakt worden door iets anders dan PDS.

Ontlasting onderzoek bij parasieten

Darmklachten kunnen ook veroorzaakt worden door parasieten. Wanneer dat het geval is, is het belangrijk om hier zo snel mogelijk achter te komen. Zo kunnen de parasieten aangepakt worden, waardoor de klachten weer verdwijnen. Met een ontlasting onderzoek kunt u erachter komen of er parasieten in uw darmstelsel zitten.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Met een ontlastingsonderzoek van Darmklachten.nl kunt u thuis een monster nemen, waarna dit in het laboratorium onderzocht wordt. Na een aantal dagen kunt u online de resultaten inzien. Een arts of diëtist kan op basis hiervan gericht advies geven over een dieet of behandeling.

Wilt u meer informatie over ontlasting onderzoek? Laat dan een reactie achter via ons contactformulier.

Back To Top