skip to Main Content
Koffie Volgens Ayurveda: Is Het Wel Gezond?

Koffie volgens ayurveda: is het wel gezond?

Koffie in de ayurveda

Voor veel mensen is een kopje koffie een essentieel onderdeel van de ochtendroutine. Deze koffieliefhebber aanspreken voordat hij zijn kopje op heeft in de ochtend? Dat is geen goed idee! Maar is het dagelijks drinken van koffie eigenlijk wel gezond? Of is het toch verstandiger om bijvoorbeeld thee te drinken in plaats van koffie? Wij bekeken het vanuit een ayurvedisch standpunt.

Wat is ayurveda?

Wij bekeken of koffie gezond is vanuit een ayurvedisch standpunt. Ayurveda is een eeuwenoude Indiase preventieve geneeswijze. Het is een holistisch begrip, wat betekent dat het relevant is in alle opzichten van je lifestyle, waaronder eten en drinken. Binnen de ayurveda draait alles om balans, vooral die van de basisenergieën vata, pitta en kapha. Wanneer die uit balans zijn, kun je lichamelijke klachten ervaren. Koffie vermindert de kapha, wat goed is wanneer je een overschot hebt, maar ook negatieve effecten kan hebben.

De voordelen van koffie

Koffie drinken is, volgens de ayurveda, niet slecht. Het heeft zelfs een positieve effecten op je gezondheid. Hier is door verschillende wetenschappers onderzoek naar gedaan. Zo zou het bijvoorbeeld zorgen voor het vrijkomen van dopamine, het gelukshormoon. Geen wonder dus dat veel mensen een kopje koffie nodig hebben om hun dag te beginnen. Binnen de ayurveda valt koffie onder de elementen lucht en ruimte omdat het een bittere smaak heeft. Het zou de lichaamskanalen stimuleren en de bloedsomloop bevorderen. Bovendien kan koffie de spijsvertering stimuleren na het eten. Maar koffie zorgt ook voor een aantal nadelen.

De nadelen van koffie

De nadelen van koffie zul je vooral ervaren wanneer je er te veel van drinkt. Het heeft namelijk een drogende werking. Hierdoor kan een teveel aan koffie constipatie veroorzaken. Bovendien kun je in een vicieuze cirkel terecht komen. Je voelt je moe en futloos, en drinkt daarom een kopje koffie. Je voelt je eerst een stuk beter, maar het leidt ook tot een stressreactie door de cafeïne. Hierdoor raak je uitgeput. En wat doe je tegen die uitputting? Juist, je neemt een kopje koffie! Zo ga je te veel drinken zonder dat je het zelf merkt. Dat zou onder andere kunnen leiden tot angsten, slaapstoornissen, prikkelbaarheid, hyperactiviteit, stemmingswisselingen, depressie en meer. Kortom, drink niet te veel koffie!

Back To Top