skip to Main Content
Wie Komt In Aanmerking Voor Een Mantelzorgwoning?

Wie komt in aanmerking voor een mantelzorgwoning?

Mag een mantelzorgwoning zonder doktersverklaring?

Als u hulpbehoevend bent, kunt u een mantelzorgwoning laten plaatsen. U woont dan op het terrein van uw zorgverlener, zodat deze altijd dichtbij is. Hier zitten wel een aantal regels aan, bijvoorbeeld dat er een goede medische reden moet zijn. Maar het komt steeds vaker voor dat een mantelzorgwoning gebouwd mag worden zonder doktersverklaring met het oog op de toekomst. U hoeft dus in veel gevallen niet meer te wachten tot u echt dringend hulpbehoevend bent met het laten bouwen van een mantelzorgwoning, u komt hier al eerder voor in aanmerking. Benieuwd hoe dit precies zit? Lees dan snel verder.

Eisen voor een pre-mantelzorgwoning aan huis

Steeds meer gemeenten vinden een doktersverklaring dus niet nodig om een mantelzorgwoning te laten bouwen. Zij laten het toe om een mantelzorgwoning te bouwen met oog op de toekomst. Deze mantelzorgwoningen heten pre-mantelzorgwoningen. Hier kunt u dus ook in wonen als u nog geen zorg nodig heeft. Maar u moet voor een pre-mantelzorgwoning wel een vergunning aanvragen. En om deze vergunning te krijgen moet u aan een aantal eisen voldoen:

  • U moet minimaal de AOW-leeftijd bereikt hebben
  • De bewoners van de hoofdwoning en de mantelzorgwoning moeten een familieband hebben
  • U moet een mantelzorgwoning bouwen die voldoet aan de regels voor bouwen in de achtertuin
  • U mag niet de belangen van bewoners en bedrijven in de omgeving schaden
  • De woonsituatie mag niet slechter worden
  • U moet op eigen grond genoeg parkeerruimte hebben
  • De pre-mantelzorgwoning moet veilig zijn, levensloopbestendig zijn en aan alle eisen in het bouwbesluit voldoen

Tijdelijke woning

Wat belangrijk is om te weten bij een pre-mantelzorgwoning is dat deze woning tijdelijk is. Als u de vergunning heeft, mag deze maximaal 10 jaar blijven staan. Maar als u in die tien jaar mantelzorg nodig heeft, wordt de mantelzorgwoning vergunningsvrij. Het gebouw mag dan blijven staan zolang de mantelzorg nodig is.

Mantelzorgwoning kopen

Komt u in aanmerking voor een mantelzorgwoning omdat u hulpbehoevend bent? Of kent u iemand die hier in aanmerking voor komt? Of wilt u alvast een pre-mantelzorgwoning plaatsen met oog op de toekomst? In al deze situaties kunt u dus een mantelzorgwoning kopen.

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier.

Back To Top