skip to Main Content
De CBR Kleding-eisen Voor Het Motorexamen

De CBR kleding-eisen voor het motorexamen

De correcte kleding voor het motorexamen

Zodra u begint met uw motorexamen, is het natuurlijk van belang dat u de goede beschermende kleding draagt. Net als dat u de juiste kleding moet dragen als u gewoon gaat motorrijden. Het CBR heeft een aantal regels vastgelegd waar uw kleding aan moet voldoen wanneer u opgaat voor uw motorexamen. In dit blog vertellen we u er alles over.

De regels van het CBR opgesomd

Volgens het CBR dient u te voldoen aan de volgende kledingeisen:

  • De kleding die u aan heeft is bij voorkeur ook echt speciaal voor motorrijders ontwikkeld.
  • Het dragen van een helm is natuurlijk verplicht. De helm dient ook voorzien te zijn van reflecterende of lichtgevende kenmerken, zodat u goed zichtbaar bent in het verkeer.
  • U dient tevens oogbescherming te dragen in de vorm van een vizier op uw helm, een zonnebril of een speciale motorbril.
  • De schoenen die u draagt moeten hoog genoeg zijn om uw enkel geheel te bedekken.
  • U dient handschoenen te dragen die uw polsen goed bedekken.
  • De broek en de jas die u draag dienen uw armen en benen volledig te bedekken. Het is hierbij toegestaan om een motorpak te dragen dat uit één geheel bestaat. Het materiaal van uw motorkleding dient in ieder geval stevig genoeg te zijn om u te beschermen tegen (harde) aanrakingen met het wegdek of tegen de hitte van de uitlaat van uw motor. Qua reflectie gaat de voorkeur uit naar zogenaamde retro-reflectie. Deze vorm van reflectie is beter omdat deze ook indirect licht terugkaatst en niet alleen rechtstreeks licht

Kleding tijdens de rijlessen

Zodra u uw motorexamen gaat doen, is uw rijbewijs al in zicht. Dat u op dat moment de juiste kleding voor straks al in uw bezit heeft, is natuurlijk niks vreemds. Bij de eerste rijles is dat vaak ook nog niet het geval. Dit omdat u op dat punt wellicht nog niet zeker weet in hoeverre u door zult gaan met uw lessen. Gelukkig zijn er veel rijscholen waar u de kleding kunt lenen. Het is altijd verstandig om van te voren contact op te nemen met de motorrijschool om dit na te vragen.

Heeft u tips en advies over goede motorkleding? Laat het ons weten via het contactformulier.

Back To Top