skip to Main Content
Tips Voor Een Soepel Sollicitatiegesprek

Tips voor een soepel sollicitatiegesprek

Een goed begin is het halve werk

Zorg er altijd voor dat u goed voorbereid bent voordat u het sollicitatiegesprek ingaat. Vaak wordt er verwacht dat u bepaalde informatie met betrekking tot het bedrijf weet en kunt toepassen.

Sollicitatie

Het is dan ook belangrijk om voordat u het gesprek ingaat op de hoogte te zijn van wat het bedrijf waar u gaat solliciteren allemaal doet. Wat zijn hun bezigheden, wat is de doelgroep, wat vinden ze belangrijk? Het kan zomaar zijn dat er in een gesprek wordt gevraagd naar deze informatie. Het is dan belangrijk dat u hier ook op kunt antwoorden. Daarnaast is het belangrijk dat u weet met wie u een gesprek heeft, dat u weet wat zijn of haar functie is en dat u ervoor zorgt dat u een paar minuten voor de afgesproken tijd al aanwezig bent.

Zorg voor interesse

Interesse is belangrijk. De persoon met wie u de sollicitatie heeft moet de indruk krijgen dat u geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Vergeet ook niet om interesse te tonen in de persoon met wie u het gesprek heeft, want het is belangrijk om ook met die persoon een klik te hebben. Verder is het aan te raden van tevoren vragen voor te bereiden om te kunnen stellen. Een sollicitatiegesprek gaat namelijk over zowel de vraag of u bij het bedrijf past als ook de vraag of het bedrijf bij u en uw toekomstbeeld past. Wees dus niet bang om vragen te stellen om erachter te komen of de functie en het bedrijf voldoet aan uw verwachtingen.

Wees voorbereid op standaard vragen

Tijdens elk sollicitatiegesprek komen standaard vragen aan bod. Zorg ervoor dat u voorbereid bent op deze vragen zodat u die direct kunt beantwoorden zonder lang te moeten nadenken over een antwoord. Het gaat hierbij om vragen zoals: “Wat zijn uw goede en slechte eigenschappen?”, “Wat spreekt u aan in deze functie?”, “Welke vakinhoudelijke ervaring heeft u?”. Op deze vragen kunt u rustig van tevoren een duidelijk antwoord formuleren, zodat u niet voor het blok wordt gezet tijdens het sollicitatiegesprek.

Wees uzelf en lieg niet

Uiteraard zijn er nog vele tips te vinden en geven over hoe een sollicitatiegesprek het beste kan worden gevoerd. Maar uiteindelijk gaat het erom dat u uzelf laat zien en de werkgever denkt dat u een goede aanvulling bent op het team. Het heeft dus ook geen nut om te liegen tijdens een sollicitatie, aangezien u hier achteraf alleen maar spijt van zal hebben. En realiseer dat u niets moet forceren, aangezien de juiste baan vanzelf op uw pad komt.

Back To Top