Motorrijbewijs halen
Motorrijlessen: dit moet je weten
Zit je eraan te denken je motorrijbewijs te gaan halen? Helemaal top natuurlijk! Maar voordat je op je motor heerlijk van ritjes kunt gaan genieten, zul je de juiste hoeveelheid lessen moeten nemen. Maar wat houden die lessen nou precies in? En wat is de juiste rijschool voor jou? Geen zorgen: je leest het allemaal in dit blog!
Theorie-examen en praktijkexamen
Net zoals met een autorijbewijs halen, moet je voor je motorrijbewijs eerst je theorie halen. Heb je al een autorijbewijs? Dan kun je in ieder geval al beginnen met motorrijlessen terwijl je je theorie haalt. Zo niet, dan moet je eerst je theorie halen. In verband met algemene kennis van het verkeer e.d. is het sowieso aan te raden eerst je autorijbewijs te halen voordat je aan motorrijlessen begint. Uiteindelijk moet je twee praktijkexamens halen: praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) en het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB). Zodra je deze twee hebt gehaald plus je theorie-examen, heb je je motorrijbewijs in de pocket.
Zoveel motoren, zoveel rijbewijzen
Als je je motorrijbewijs wil gaan halen, is het belangrijk om te weten dat er drie soorten motorrijbewijzen zijn. De eerst mogelijk die je kunt halen is A1. Deze is geldig voor een zogenaamde lichte motor. Je mag hiervoor lessen vanaf je 17de en zodra je 18 bent mag je op praktijkexamen. Motorrijbewijs A is geldig voor middelzware motoren. Hiervoor dien je 20 jaar te zijn om te beginnen met lessen. En uiteindelijk is er het rijbewijs voor de zware motoren waarvoor je mag beginnen met lessen vanaf je 21ste. Ga bij jezelf na, voordat je begint met lessen, welke motor bij jou past en wat je allemaal al kan en mag. Natuurlijk kan de juiste motorrijschool je hierin helpen.
Het uitkiezen van de juiste rijschool doet wonderen
Het kan verleidelijk zijn om voor de eerste, de beste en goedkoopste rijschool te gaan. Maar schijn bedriegt. Heb je geen goede klik met de instructeur van jouw ‘goedkope’ rijschool? Dan zul je meer lessen nodig hebben om op het juiste niveau te komen. Goedkoop is hiermee dus duurkoop. Hoe voorkom je dat? Informeer bij vrienden, familie en diverse fora online. Vraag naar ervaringen met diverse rijscholen in jouw regio en je komt ongetwijfeld tot de juiste keuze motorrijschool voor motorrijlessen voor jou.
Heb jij ervaring met het halen van een motorrijbewijs? Help toekomstige motormuizen door je ervaringen te delen via het contactformulier.