Wat zijn de regels bij rijden onder invloed?
Wist u dat rijden onder invloed van drugs een misdrijf is? Wordt u gesnapt door de politie, dan levert u dat een strafblad op. Zowel drugs als het gebruik van sommige medicijnen is strafbaar. In dit artikel leest u wat de regels zijn, wanneer u precies strafbaar bent en hoe u dit kunt meten.
Wanneer onder invloed van drugs?
Onder invloed van drugs vermindert uw rijvaardigheid, waardoor het risico op een ongeluk aanzienlijk toeneemt. Maar wanneer bent u nu onder invloed van drugs? De rijksoverheid heeft hiervoor een lijst met verboden middelen samengeteld, die gebonden is aan een wettelijk limiet. Hierop staan:
- MDMA
- Morfine
- Gamma butyro-lacton
- Methamfetamine
- Heroïne
- MDEA
- MDA
- Amfetamine
- GHB
- Cannabis
- 1,4-butaandiol
- Cocaïne
Dit betekent niet dat andere soorten drugs wel zijn toegestaan. Hiervoor geldt in het algemeen dat u niet mag rijden wanneer u onder invloed bent. En dit geldt ook voor bepaalde medicijnen.
Zo werkt een drugstest van de politie
Bent u onder invloed achter het stuur gekropen en wordt u staande gehouden door de politie en getest? Dan kan de politie twee testen uitvoeren.
- Speekseltest
- Psychomotorische, oog- en spraakfuncties controle
Vermoeden ze dat u onder invloed bent, dan wordt u gevraagd om bloed af te staan voor een laboratoriumonderzoek. Zo wordt exact achterhaald welke drugs u heeft gebruikt en hoeveel. Een positieve test resulteert in een strafblad.
Zo houdt u zich aan de regels
Natuurlijk is de beste manier om u aan de regels van rijden onder invloed te houden door geen drugs te gebruiken. En op de tweede plaats om niet de grenzen op te zoeken. De regels van rijden onder invloed zijn er niet voor niets. Ze zijn er om uzelf en anderen te beschermen.
Heeft u recent drugs gebruikt en weet u niet zeker of u al weer verantwoord achter het stuur kunt kruipen? Of vermoedt u dat iemand iets in uw drankje heeft gedaan en wilt u dit testen? Dezelfde drugstest bestellen die de politie ook gebruikt, kan gewoon online. Zo weet u vooraf of het verantwoord is achter het stuur te kruipen of niet.
Wilt u meer lezen over zelftesten? Lees dan ook ons artikel over darmonderzoek.